Höj din beredskap mot bluffmail

På senare tid har det dykt upp flera varianter på skadlig kod (virus), som krypterar hårddisken genom att användaren initierar ett program på datorn, som denne har fått via e-post. För att sedan få tillgång till filerna måste man betala en stor summa pengar. Att du betalar summan är dock ingen garanti för att du får tillbaka dina filer. Det finns flera fall där företag och privatpersoner har betalat utan framgång.

Det senaste viruset ser ut att komma från Telia, men finns i flera varianter (tidigare såg de tex ut att komma från PostNord). Så här ser mailet ut:

Bluffmail Telia

Hur går det till?

Denna typ av virus kallas för ”Ransomware” och installeras alltså på din dator. Det finns flera olika varianter men alla har något gemensamt och det är just att viruset krypterar allt den kan komma åt på din dator. Jobbar du i ett företag och har access till ett par gemensamma mappar så kommer även dessa krypteras.
Ransomware

Vad kan du göra?

Varsamhet Kontrollera avsändaren noggrant och klicka aldrig på länkar om du är osäker på vem som skickat det.

Backup Har du ingen backup idag är det dags att skaffa det. Skaffa en backup som tas varje dag för att förhindra att allt går förlorat. Ants IT har vid flera tillfällen hjälpt kunder att återställa deras data tack vare en fullt fungerande backup från oss.

Virusskydd Sedan är det extra viktigt att du har ett bra antivirusprogram som skyddar dig från framtida bekymmer. Vi rekommenderar dig att du skaffar Ants Hanterade Virusskydd redan idag så har du ett bra skydd mot sådana här scenarion: https://antsit.se/hanterad-it-it-som-tjanst/hanterat-virusskydd/

Kontakta oss Ring oss på 08 702 16 10 eller mejla support@ants.se för rådgivning och åtgärd på en gång!